Foie gras, albo inaczej pasztet strasburski, produkowany jest z mocno otłuszczonych wątrób gęsi lub kaczek. Aby otrzymać odpowiednio duże i tłuste wątroby, ptaki karmione są siłą przez rury, którymi podawana jest specjalna karma.
Światowym liderem w produkcji foie gras jest Francja, gdzie pasztet strasburski traktowany jest jako tradycyjne danie świąteczne, a kolejne miejsca na liście producentów zajmują Bułgaria i Izrael.
Zdaniem obrońców praw zwierząt, przymusowy tucz drobiu jest okrutną praktyką i z tego powodu wiele krajów (w tym Polska) wprowadziła zakaz takiego tuczu i produkcji tego typu wątrób oraz pasztetu strasburskiego. (28 fotografii)
1. NIEMCY, Monachium: Aktywiści PETA (ang. People for the Ethical Treatment of Animal - Ludzie na rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt) protestują przeciw przymusowemu tuczeniu gęsi i kaczek. AFP PHOTO DDP/OLIVER LANG
2. USA, Nowy Jork: Foie gras przygotowane w ekskluzywnej restauracji. AFP PHOTO/Stan HONDA
3. MEKSYK, Cuernavaca: Kucharz pracujący w zespole francuskiego szefa kuchni - Oliviera Lombard – rozdrabnia wątroby przed przygotowaniem wykwintnego dania. AFP PHOTO/Alfredo ESTRELLA
4. FRANCJA, Périgueux: Sprzedawca kaczych wątrób na bazarze w Périgueux. AFP PHOTO PATRICK BERNARD
5. FRANCJA, Périgueux: Kacze wątroby wystawione na sprzedaż w cenie 38,5 EUR za kilogram. AFP PHOTO PATRICK BERNARD
6. BUŁGARIA, Płowdiw: Świeże gęsie wątroby pochodzące z zakładu w miejscowości Płowdiw. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
7. BUŁGARIA, Płowdiw: Młode kaczki, z których w wyniku przymusowego tuczenia, pozyskane zostaną przerośnięte wątroby. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
8. BUŁGARIA, Płowdiw: Pracownik kaczej fermy doglądający hodowanych ptaków. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
9. MEKSYK, Cuernavaca: Pracownik fermy podaje pokarm kaczkom hodowanym dla Oliviera Lombard. AFP PHOTO/Alfredo ESTRELLA
10. IZRAEL, Moshav Azarya: Pracownik fermy podaje ptakom pokarm przez plastikową rurę, zmuszając je tym samym do jedzenia. (Foto: David Silverman/Getty Images)
11. FRANCJA, Montoulieu: Rolnik tuczący kaczkę na fermie w Montoulieu, na południu Francji. (Foto: Pascal Parrot/Getty Images)
12. IZRAEL, Moshav Azarya: Itsik Ben Ishti karmiący swoją córeczkę wśród gęsi na fermie jego ojca. (Foto: David Silverman/Getty Images)
13. IZRAEL, Moshav Azarya: Karma dla ptaków przygotowana z ziaren kukurydzy i wzbogacona o inne składniki, dzięki którym uda się wyhodować odpowiednio duże wątroby. (Foto: David Silverman/Getty Images)
14. WĘGRY, Ujkigyos: Ptaki z hodowli w Ujkigyos, w pobliżu granicy z Rumunią. AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK
15. BUŁGARIA, Płowdiw: Pracownicy linii produkcyjnej przygotowani do otwierania korpusów zabitych ptaków i wyjmowania ich wątrób. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
16. BUŁGARIA, Płowdiw: Zabite ptaki umieszczone w specjalnych podajnikach, na których przesuwane są nad linią produkcyjną. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
17. BUŁGARIA, Płowdiw: Tuczone kaczki na linii produkcyjnej zakładu przetwórstwa drobiowego. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
18. BUŁGARIA, Płowdiw: Pracownik zakładu przygotowuje ptaki do kolejnego etapu procesu pozyskiwania foie gras. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
19. BUŁGARIA, Płowdiw: Pracownicy odsłaniający kacze wątroby na kolejnym ze stanowisk linii produkcyjnej. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
20. BUŁGARIA, Płowdiw: Przerośnięte wątroby wyciągane z ptaków i składane do pojemnika. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
21. BUŁGARIA, Płowdiw: Kaczki umieszczone w podajnikach na linii produkcyjnej. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
22. BUŁGARIA, Płowdiw: Obróbka pozostałych części mięsa pozyskiwanego z tuczonych ptaków. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
23. IZRAEL, Petah Tikva: Pracownik zakładu myje gęsią wątrobę pozyskaną z utuczonego ptaka. (Foto: David Silverman/Getty Images)
24. FRANCJA, Strasburg: Pracownik jednej z francuskich firm specjalizujących się w produkcji foie gras przygtowuje kaczą wątrobę. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN
25. FRANCJA, Strasburg: Kacze wątroby rozgniatane przed przygotowaniem pasztetu. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN
26. BUŁGARIA, Płowdiw: Kacze wątroby pakowne i przygotowaywane do transportu. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
27. BUŁGARIA, Płowdiw: Świeża kacza wątroba ważona przed pakowaniem. AFP PHOTO/ DIMITAR DILKOFF
28. FRANCJA, Samatan: Ptak tuczony dla przerośniętej wątroby na fermie w Samatan. AFP PHOTO MURIEL BORTOLUZZI
Użytkownicy poszukiwali:
- foie gras
- fotoblog jeloneku
- foie gras cena
- wątroba gęsia
- karmienie gesi rurą
- karmienie gęsi przez rurę
- danie zwatroby gesiej
- ferma na kaczki
- fois gras z gęsi cena
- fuagra
3 luty, 2010
yyyy, okeeeeej … 16 fota … biedne zwierzęta
link do komentarza3 luty, 2010
Eeee tam :) trzeba coś jeść :)
link do komentarza3 luty, 2010
zdjęcie #12 wymiata (biorąc pod uwagę poprzednie 3 zdjęcia)
link do komentarza3 luty, 2010
no tak już mam powód by zostać wegetarianką tylko co powie rodzina oni tak lubią mięsko.A tato robi taki pyszny pasztet.
link do komentarza3 luty, 2010
a może ukażą się zdjęcia roślin które też są „tuczone”tak dla porównania co jemy
link do komentarza3 luty, 2010
zobaczymy, co da się zrobić
link do komentarza3 luty, 2010
może lepiej nie, bo już nic nie będę jadła;-)
link do komentarza3 luty, 2010
Zgłodniałem… Idę po jakieś mięsko. :)
link do komentarza3 luty, 2010
nooo lepiej nie, bo nam znikniesz!
link do komentarza3 luty, 2010
Jedzenie kaczek to nic dziwnego byleby te kaczki były hodowane w normalnych warunkach, nie miały za ciasno i nie były tuczone.
W innym przypadku na przykład takim jak na tych zdjęciach wątpię aby to mięso było zdrowe. Ciekawe czy te kaczki chociaż słońce widziały.
link do komentarza3 luty, 2010
Zdjęcie 14 literówka – granicy, a nie granizy
link do komentarza3 luty, 2010
dzięki i poprawione
link do komentarza3 luty, 2010
Ja bym tak tym ludziom te rury do gardła powtykała i kazała jeść…
link do komentarza3 luty, 2010
Człowiek jest drapieżnikiem. Natura dała nam kły i jednokomorowy żołądek. Oczywiście dała też rozsądek i myślenie. Niestety coś trzeba jeść a sałata siły nie daje. ;-) Dla interesujących się tematem „przemysłowej produkcji żywności” polecam film ” Our daily bread” Samo życie. 90% ludzi nie wie jak jest produkowana żywność którą spożywają. Niniejszy fotoblog pokazuje tylko cząstkę tego jak jest „produkowana” fabrycznie żywność dla zaspokojenia czy to głodu czy po prostu „próżności” człowieka.
link do komentarza3 luty, 2010
and?
ps. lol @ 12
link do komentarza3 luty, 2010
Chyba dzisiaj nie zjem kolacji…
link do komentarza3 luty, 2010
jak nie będziesz mogła, to sobie włóż rurę – powinno pomóc
link do komentarza3 luty, 2010
warto dodac ze gesi przy karmieniu nie odczuwaja bolu,
link do komentarzakarmienie dla czlowieka wyglada na bolesne. gesi nie maja przelyku
3 luty, 2010
Spokojnie to tylko wygląda na bolesne w rzeczywistości jest dużo gorzej…
link do komentarza3 luty, 2010
Litości…
link do komentarzaŻyjmy o samej wodzie. Może faktycznie, to brutalna metoda, ale taki jest świat! Brońmy wszystkie zwierzęta, psy bez kagańca(te małe bezbronne dobermany i amstafy), biedne kaczuszki, krówki zabijane po to, żebyśmy jedli smaczne mięso… Ktoś może napisać „jak byś się czuł w ich sytuacji?”- otóż nie czuł bym się, bo to my, ludzie jesteśmy inteligentnym (zwykle) stworzeniem, i wykorzystujemy inne zwierzęta.
Kurczaków też nie zabijajmy, po co nam filety? Żal komuś kur to niech sobie kupi kilka i cieszy się, że je uratował. Ja lubię mięso (z grilla, mmmmm….:) więc będę je jadł. Poza tym, naukowcy (dawno temu zresztą) odkryli, że rośliny też czują ból- żegnaj sałatko, rzodkiewko, ogóreczku, papryczko i inne biedne, cierpiące roślinki na siłę karmione przez złych ludzi nawozami i witaminami…
P.S. nigdy nie słyszałem, żeby ktoś udowodnił, iż wegetarianie są zdrowsi od osób sporadycznie jedzących mięso. Tak, tak moi drodzy, to że wegetarianie stosujący zrównoważoną dietę są zdrowsi od tych żyjących samym McDonaldem niczego nie dowodzi, tak samo w drugą stronę- niepoprawna dieta wegetariańska szkodzi znacznie bardziej niż zrównoważona dieta mięsna. Więc po co oszukiwać swoje ciało i nie jeść mięsa? Po prostu trzeba jeść to, co zdrowe. Chyba, że ktoś czuje potrzebę chwalenia się wśród znajomych „Jestem wegetarianinem!”, ale to już temat na inną rozmowę…
3 luty, 2010
[…] więcej tu […]
link do komentarza4 luty, 2010
jakby nie patrzeć dość brutalna metoda chowu.
link do komentarza4 luty, 2010
Brawo dla tego pana Wiciu ;] ja tak samo mysle… :P
link do komentarza4 luty, 2010
Wiciu! Niczego nie zrozumiałeś. W tym reportażu nikt nie podważa zasadności jedzenia mięsa, tylko pokazuje w jaki okrutny sposób zwierzęta są przygotowywane do tego, abyś mógł się nawpychać mięsa. Nie widzisz różnicy pomiędzy naturalnym wzrostem a sztucznym?!
link do komentarza4 luty, 2010
Nie ma mowy o okrucieństwie.
Podstawą tego twierdzenia jest błędny pogląd że ptaki dławią się podczas karmienia, co jest oczywiście bzdura z kilku powodów:
1. Ptaki nie maja odruchu dławnego, gdyz maja inaczej zbudowaną tchawicę niz ludzie, który mają taki odruch.
2. Tchawica u kaczek i gęsi zaczyna się na języku w przeciwieństwie od ludzi u których zaczyna się w przełyku.
3. Gdyby takie karmienie było okrutne, to ptaki te nie zwracały by pokarmu dla swoich piskląt.
Pozdrowienia dla Nieznających się na anatomii i fizjologii ptaków!
link do komentarza4 luty, 2010
Idąc tokiem rozumowania Dahoo, to one zostały stworzone do takiego karmienia i głupie przez tyle tysięcy lat nieodpowiednio się odżywiały.
Dopiero człowiek pokazał im jak należy żreć.
Weź się anatomie (czy kto ty tam jesteś) zastanów nad tym co piszesz.
link do komentarza6 luty, 2010
…ciekawe dlaczego bardzo często gęsi próbują popełnić samobójstwo waląc łbem o ściany boksu.
link do komentarza8 luty, 2010
nabrałem ochoty na pasztet
link do komentarza13 luty, 2010
Wiciu, nikt nie mowi o zyciu sama woda. Ale jesli juz jedziesz skrajnosciami to faktycznie – wezmy w ogole zwierzeta podepnijmy do kabli jak w Matrixie i pakujmy w nie sterydy i chemie, zeby bylo wiecej pysznego miesa. Miejmy w dupie to, ze sie mecza miesiacami zanim nadejdzie wybawienie w postaci pradu.
Kiedys wystarczylo po prostu zabic swinke czy kure i miec obiad w postaci normlanego miesa – dzis marketing pierze ci leb, ze pasztet z przerosnietych watrob to przysmak bogow.
Obroncom PRAW ZWIERZAT, nie chodzi o to, zeby ich w ogole nie zabijac, ale SZANOWAC i traktowac jak istoty, ktore czuja bol, a stres nie jest im obcy. To tak ciezko skumac ?
link do komentarza22 luty, 2010
1 zdjęcie – tak mniej więcej wygląda to w Guantánamo
link do komentarza22 kwiecień, 2010
[…] Czytaj więcej: Foie gras – tuczone złoto – 990px.pl – fotoreportaże, galerie … […]
link do komentarza5 listopad, 2010
Traktowanie podłe ptaków.Czym je karmią mączki i szuczności wymyślone.
link do komentarzaW tym kraju dużo jedzą popijają obficie piwem i mają po 120-50 kg jak tę kaczki i gęsi.
Tylko naturalnie chowane sa OK.Zrób rosół z kury wsiowej,i tej co ma miejsce aby kucnąć.Jajka wsiowe i te,żółtaka są czerwone i jasne.
Świnie karmione jakąś mączką dużo ich zdycha,podtrzymują je szczepionkami.Pan poseł ma taką chodowlę,dużo zdechla,masowo zakopuje je.Kilkaset metrów nos wykręca,ludzie sie buntują się.Ochrona pilnuje nie można wejść na ich teren z kamerą – grożą.Wyżucony pracownik powiedział co tam się dzieje.Parę fotek widziałem zrobili z jakimś teleobiektywem.Jest posłem i mogą go p…. w………
A my to zajadamy,smacznego – małego cholesterolu !
5 listopad, 2010
Dużo jedzą popijając piwskiem są jak te ptaki mają 100-130 kg.
link do komentarza1 wrzesień, 2011
Tak, ale można nie przyczyniać się do czegoś takiego. Może ja Ciebie na siłę nakarmię a potem pojdziesz na pasztet…
link do komentarza3 wrzesień, 2011
Pyszności – uwielbiam i foie gras i pieczoną kaczkę !
link do komentarza10 październik, 2011
Kaczki, gęsi to jest tylko chodzące gęgające / kwękające żarcie dla nas.
Olać oszołomów, ja sam ma stadko gęsi, które tuczyć będę kluskami na dniach, wg staropolskich przepisów, w dupie mam jakieś zakazy, kto mi to udowodni.
link do komentarza10 październik, 2011
Kluski dla tych bydlaków juz się gotują, hehe
link do komentarza29 październik, 2011
NO I CO Z TEGO!
link do komentarzaPRZECIEŻ TO TYLKO KACZKI!
BARDZO LUBIĘ PASZTET I WCALE MNIE OBCHODZI LOS DROBIU.
W I Ę C E J T A K I C H F E R M !!!!!
10 listopad, 2011
Ja w początku grudnia lecę do FR, już się nie moge doczekać smaku bagietki z foie gras :)
Przywiozę też nieco tego specyfiku do kraju, mniam mniam !
Dobrze, że chociaz francuzi potrafią powiedzieć NIE oszołomom ekologom (?) drób to tylko pożywienie dla ludzi a nie jakieś wysublimowane osobowości, jak gdzieś wyczytałem.
link do komentarza24 kwiecień, 2012
Kiedy tak czytałam twoją próżną, pasożytniczą wypowiedź, miałam nieodpartą ochotę spotkania ciebie, usłyszenia tego wszystkiego na żywo i wywinięcia ci w twojego parszywego ryja. Kretyn.
link do komentarza26 grudzień, 2012
W Polsce, jak się zakręcisz, bez problemu na wsiach kupisz taką wątróbkę, przepisy swoje, realia swoje ;). Babki tak samo, jak niegdyś ich babki karmią już od listopada gęsi kluseczkami.
link do komentarza27 lipiec, 2013
Totally unbelievable. Shocking.
link do komentarza