Targ rybny Tsukiji

Targ rybny Tsukiji jest największym tego typu miejscem na świecie. Znajduje się on w centrum Tokio stanowiąc jedną z głównych atrakcji turystycznych miasta. W ryby i owoce morza zaopatrują się tu zarówno hurtownicy, właściciele restauracji jak i indywidualni klienci.
Sprzedający na targu w Tsukiji muszą legitymować się specjalnymi licencjami na handel w tym miejscu. Dziennie sprzedaje się tu około 2,888 ton produktów (ponad 450 ich rodzajów). Generuje to obrót przekraczający 2,8 miliardów Jenów.
Handel rozpoczyna się około godziny 3 rano, kiedy podczas aukcji sprzedawane są najświeższe i najlepsze produkty. Szczególnie ważnym wydarzeniem jest aukcja noworoczna przyciągająca zarówno rzesze kupujących jak i turystów.
Targ w Tsukiji ma zostać zamknięty i przeniesiony w inne miejsce w 2012 roku, z powodu zwiększającej się liczby oferowanych produktów, które nie mieszczą się już w starych budynkach targu. (24 fotografie)

TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik sprawdza jakość sprzedawanych ryb. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

1. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik sprawdza jakość sprzedawanych ryb. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

2. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożony tuńczyk czeka na nabywcę podczas noworocznej aukcji.  (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

2. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożony tuńczyk czeka na nabywcę podczas noworocznej aukcji. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

3. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jakość produktów sprzedawanych podczas aukcji potwierdzana jest wieloma kontrolami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

3. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jakość produktów sprzedawanych podczas aukcji potwierdzana jest wieloma kontrolami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

4. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożone ryby są rozmrażane przed rozpoczęciem aukcji. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

4. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożone ryby są rozmrażane przed rozpoczęciem aukcji. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

5. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jeden z hurtowników sprzedających towary na aukcji przewozi swój towar z magazynu. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

5. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jeden z hurtowników sprzedających towary na aukcji przewozi swój towar z magazynu. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

6. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Hurtownik sprawdza jakość oczyszczonych kadłubów tuńczyka. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

6. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Hurtownik sprawdza jakość oczyszczonych kadłubów tuńczyka. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

7. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu przewozi zamrożonego tuńczyka z magazynu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

7. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu przewozi zamrożonego tuńczyka z magazynu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

8. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zaplecze targu pełne jest pojemników do przechowywania sprzedawanych produktów. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

8. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zaplecze targu pełne jest pojemników do przechowywania sprzedawanych produktów. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

9. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik tnie tuńczyka na mniejsze porcje. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

9. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik tnie tuńczyka na mniejsze porcje. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

10. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik rozcina oczyszczony korpus ryby. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

10. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik rozcina oczyszczony korpus ryby. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

11. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Przerwa w kruszeniu lodu, w którym przechowywane są produkty. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

11. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Przerwa w kruszeniu lodu, w którym przechowywane są produkty. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

12. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Kadłub tuńczyka zółtopłetwego zostanie wkrótce pocięty na mniejsze kawłaki. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

12. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Kadłub tuńczyka zółtopłetwego zostanie wkrótce pocięty na mniejsze kawłaki. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

13. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca ryb patroszy węgorza.  (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

13. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca ryb patroszy węgorza. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

14. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu ciągnie swój wózek wąskimi alejkami między straganami.  (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

14. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu ciągnie swój wózek wąskimi alejkami między straganami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

15. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Świeżo przywieziony tuńczyk, porcjowany w trakcie noworocznej aukcji. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

15. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Świeżo przywieziony tuńczyk, porcjowany w trakcie noworocznej aukcji. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

16. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Czyszczenie ryby przed wystawieniem jej na sprzedaż. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

16. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Czyszczenie ryby przed wystawieniem jej na sprzedaż. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

17. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pozostałości po wypatroszonym węgorzu.  (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

17. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pozostałości po wypatroszonym węgorzu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

18. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownicy uwijają się między straganami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

18. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownicy uwijają się między straganami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

19. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Wypatroszone węgorze przygotowywane do transportu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

19. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Wypatroszone węgorze przygotowywane do transportu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

20. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Cały tuńczyk został wypełniony lodem, aby dłużej utrzymał walory smakowe. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

20. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Cały tuńczyk został wypełniony lodem, aby dłużej utrzymał walory smakowe. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

21. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Reporterzy porannego bloku telewizyjnego przyglądają się olbrzymiemu tuńczykowi. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

21. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Reporterzy porannego bloku telewizyjnego przyglądają się olbrzymiemu tuńczykowi. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

22. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca czeka na klientów siedząc między pojemnikami z krabami. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

22. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca czeka na klientów siedząc między pojemnikami z krabami. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

23. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Na zewnątrz targu, na licznych straganach, sprzedawane są produkty dla klientów indywidualnych. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)

23. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Na zewnątrz targu, na licznych straganach, sprzedawane są produkty dla klientów indywidualnych. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)

24. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawcy zachwalają swój towar wykrzykując jego zalety. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)

24. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawcy zachwalają swój towar wykrzykując jego zalety. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)

Użytkownicy poszukiwali:

  • tuńczyk
  • Tsukiji
  • targ rybny tokio
  • tokio targ rybny
  • tunczyk targ rybny tsukiji




O nas

Nazywam się Paweł Krawczyk i pracuję w Interii, gdzie jako fotoedytor odpowiadam za zdjęciową atrakcyjność strony głównej portalu. Zanim tu przyszedłem byłem miejskim fotoreporterem i fotografowałem niemal wszystko co działo się w Krakowie i okolicach (koncerty, mecze, protesty, otwarcia, zamknięcia, odsłonięcia, przekazania itd…). Teraz trochę mniej intensywnie fotografuję, ale codziennie przez mój monitor przechodzą setki zdjęć agencyjnych. I te najlepsze i najciekawsze wybieram dla was!

Newsletter

Poprzez fakt wprowadzenia adresu e-mail oraz kliknięcia w przycisk „wyślij” wyrażasz zgodę na otrzymywanie biuletynu informacyjnego serwisu 990px.pl. Usługa będzie świadczona z najwyższą starannością w trybie i na warunkach Regulaminu świadczenia usług przez INTERIA.PL Sp. z o.o.



8 komentarzy do wpisu “Targ rybny Tsukiji”

    Wojta
    12 czerwca, 2009

    No i sie glodny zrobilem… Tokio tez bym odwiedzil, w przeciwienstwie do Costa Brava ;).

    link do komentarza
    Big
    12 czerwca, 2009

    Tjaaa…a Japończycy zjedzą wszystko co pływa, oprócz łodzi podwodnej

    link do komentarza
    roberto
    15 czerwca, 2009

    Łódź podwodną pewnie też by zjedli, gdyby mieli takowa okazję …

    link do komentarza
    assd
    29 czerwca, 2009

    Zdjęcia panienek na ścianie oczywiście w każdej szanującej się kanciapie muszą być :D

    link do komentarza
    Marta
    21 sierpnia, 2009

    Hehehe 10 000 mil podmorskiej żeglugi czy jak to tam leciało

    link do komentarza
    Lukasz
    23 października, 2010

    Zdjęcie świetne, chociaż w kontekście ostatnich doniesień w sprawie traktowania ryb przez Japończyków trochę smutne.

    link do komentarza
    pomyslynabiznes.pro
    3 marca, 2011

    Grubo to wyglada dość :)

    link do komentarza
    Łukasz Reszka
    29 września, 2011

    Fotografie pierwsza klasa, szkoda tuńczyków.

    link do komentarza