Targ rybny Tsukiji jest największym tego typu miejscem na świecie. Znajduje się on w centrum Tokio stanowiąc jedną z głównych atrakcji turystycznych miasta. W ryby i owoce morza zaopatrują się tu zarówno hurtownicy, właściciele restauracji jak i indywidualni klienci.
Sprzedający na targu w Tsukiji muszą legitymować się specjalnymi licencjami na handel w tym miejscu. Dziennie sprzedaje się tu około 2,888 ton produktów (ponad 450 ich rodzajów). Generuje to obrót przekraczający 2,8 miliardów Jenów.
Handel rozpoczyna się około godziny 3 rano, kiedy podczas aukcji sprzedawane są najświeższe i najlepsze produkty. Szczególnie ważnym wydarzeniem jest aukcja noworoczna przyciągająca zarówno rzesze kupujących jak i turystów.
Targ w Tsukiji ma zostać zamknięty i przeniesiony w inne miejsce w 2012 roku, z powodu zwiększającej się liczby oferowanych produktów, które nie mieszczą się już w starych budynkach targu. (24 fotografie)

1. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik sprawdza jakość sprzedawanych ryb. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

2. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożony tuńczyk czeka na nabywcę podczas noworocznej aukcji. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

3. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jakość produktów sprzedawanych podczas aukcji potwierdzana jest wieloma kontrolami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

4. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zamrożone ryby są rozmrażane przed rozpoczęciem aukcji. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

5. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Jeden z hurtowników sprzedających towary na aukcji przewozi swój towar z magazynu. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

6. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Hurtownik sprawdza jakość oczyszczonych kadłubów tuńczyka. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

7. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu przewozi zamrożonego tuńczyka z magazynu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

8. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Zaplecze targu pełne jest pojemników do przechowywania sprzedawanych produktów. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

9. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik tnie tuńczyka na mniejsze porcje. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

10. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik rozcina oczyszczony korpus ryby. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

11. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Przerwa w kruszeniu lodu, w którym przechowywane są produkty. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

12. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Kadłub tuńczyka zółtopłetwego zostanie wkrótce pocięty na mniejsze kawłaki. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

13. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca ryb patroszy węgorza. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

14. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownik targu ciągnie swój wózek wąskimi alejkami między straganami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

15. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Świeżo przywieziony tuńczyk, porcjowany w trakcie noworocznej aukcji. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

16. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Czyszczenie ryby przed wystawieniem jej na sprzedaż. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

17. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pozostałości po wypatroszonym węgorzu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

18. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Pracownicy uwijają się między straganami. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

19. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Wypatroszone węgorze przygotowywane do transportu. (Foto: Chris Jackson/Getty Images)

20. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Cały tuńczyk został wypełniony lodem, aby dłużej utrzymał walory smakowe. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

21. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Reporterzy porannego bloku telewizyjnego przyglądają się olbrzymiemu tuńczykowi. (Foto: Koichi Kamoshida/Getty Images)

22. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawca czeka na klientów siedząc między pojemnikami z krabami. (Foto: Cameron Spencer/Getty Images)

23. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Na zewnątrz targu, na licznych straganach, sprzedawane są produkty dla klientów indywidualnych. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)

24. TOKIO - TARG RYBNY TSUKIJI: Sprzedawcy zachwalają swój towar wykrzykując jego zalety. (Foto: Kiyoshi Ota/Getty Images)
Zobacz również
Użytkownicy poszukiwali:
- tuńczyk
- Tsukiji
- targ rybny tokio
- tokio targ rybny
- tunczyk targ rybny tsukiji
12 czerwiec, 2009
No i sie glodny zrobilem… Tokio tez bym odwiedzil, w przeciwienstwie do Costa Brava ;).
12 czerwiec, 2009
Tjaaa…a Japończycy zjedzą wszystko co pływa, oprócz łodzi podwodnej
15 czerwiec, 2009
Łódź podwodną pewnie też by zjedli, gdyby mieli takowa okazję …
29 czerwiec, 2009
Zdjęcia panienek na ścianie oczywiście w każdej szanującej się kanciapie muszą być :D
21 sierpień, 2009
Hehehe 10 000 mil podmorskiej żeglugi czy jak to tam leciało
23 październik, 2010
Zdjęcie świetne, chociaż w kontekście ostatnich doniesień w sprawie traktowania ryb przez Japończyków trochę smutne.
3 marzec, 2011
Grubo to wyglada dość :)
29 wrzesień, 2011
Fotografie pierwsza klasa, szkoda tuńczyków.